Pompe de caldura ASG (apa - apa si sol - apa)

DESPRE NOI

Despre noi

DESPRE NOINumele meu este George Mardare, sunt de profesie (principala) inginer si pot spune ca de peste 30 de ani pasiunea si activitatea mea s-a desfasurat numai in domeniul pompelor de caldura. Mai precis, am inceput sa ma ocup efectiv de pompele de caldura din anii 1984-1986, cand in calitate de sef al serviciului mecano-energetic la FUPSICH (Fabrica de Utilaje si Piese de Schimb pentru Industria Chimica) din Focsani, am realizat o pompa de caldura de 1Gcal/h, pe care am montat-o in fabrica. La momentul respectiv, aceasta realizare a generat un eveniment mediatic, motiv pentru care, am prezentat lucrarea in cadrul CONFERINTEI ANUALE DE ENERGETICA ce s-a desfasurat la Brasov, in anul 1986. Aceasta este cartea in care au fost prezentate toate lucrarile sustinute in cadrul conferintei.

– click pe imagine pentru zoom –

La acea data, eram privit foarte circumspect atunci cand vorbeam despre pompe de caldura si nepoluare, temele mele predilecte. ERA MULT PREA DEVREME PENTRU ACESTEA. Apoi a venit revolutia…….

In anul 1994, am infiintat o firma, unde am desfasurat o activitate intensa privind importul, montajul si service-ul pentru pompe de caldura fabricate in special in Suedia si China, precum si montajul sistemelor de incalzire in pardoseala, ventilatie cu recuperare, panouri solare…..

In paralel cu aceasta activitate practica am cautat sa imi perfectionez si partea teoretica, obtinand astfel dreptul de reprezentanta pe Romania pentru mai multi furnizori mondiali de pompe de caldura de mare performanta. Din anul 1994 am realizat import, montaj, garantie si service pentru pompe de caldura fabricate in Europa si China (mentionez pompele de caldura  fabricate de firmele  Octopus, Jifon si Nibe din Suedia, pompele firmei Shandong Lark Central Air Conditioner Co Ltd din China, etc).

 

Pentru a putea determina necesarul de caldura al oricarui tip de imobil, in scopul unei dimensionari corecte bazate pe calcule termice, am obtinut, inca din anul 2007, in urma participarii la cursuri, in cadrul facultatii de constructii si a sustinerii examenului, CERTIFICATUL DE ATESTARE ca auditor energetic, fiind printe primii auditori-energetici din tara. Cu aceasta ocazie, as dori sa subliniez din nou faptul ca dimensionarea corecta a puterii necesare a unei pompe de caldura pentru un imobil se poate realiza numai in baza intocmirii unui certificat energetic utilizand un program de calcul specializat.

Restul metodelor aproximative de determinare a puterii necesare, sunt povesti. Este ca si cum ai incerca sa lovesti cu o piatra sarma dintre doi stalpi de telegraf. Ai doua sanse: ori deasupra acesteia ori dedesubt. Extrem de rar poti lovi sarma. La fel este si cu dimensionarea pompelor de caldura pentru un imobil in lipsa unui certificat energetic.

Ulterior, in anul 2014, am partipipat din nou la cursurile facultatii de mecatronica din Bucuresti si in urma sustinerii examenului, am obtinut reatestarea ca auditor energetic.

Am montat o buna perioada de timp, pompe de caldura importate din China, cele mai multe de la firma Shandong Lark Central Air Conditioner Co Ltd, al carei reprezentant sunt pe piata din Romania.(vezi imputernicirea alaturata). Colaborarea cu aceasta firma s-a redus foarte mult in ultima perioada, datorita faptului ca nu am fost multumit de fiabilitatea componentelor utilizate in fabricatia pompelor de caldura. Au fost perioade de timp in care eram practic coplesit de numarul mare de interventii si reparatii, soldate cu schimbari de piese si subansamble.Lucrul cel mai dureros pentru mine era insa modul in care ma priveau beneficiarii atunci cand ma anuntau ca din nou sunt probleme in functionare. Din nefericire problemele la pompele de caldura apareau atunci cand situatia era cea mai dramatica posibil, adica iarna. Diferentele mari de pret intre pompele din China si cele europene sau americane, ii faceau pe multi beneficiari sa isi asume riscul achizitionarii lor, desi de fiecare data eu i-am informat privind posibilitatea reala de a avea probleme in exploatare….

Un furnizor de elita pentru pompele de caldura, cu care am lucrat si mai colaborez din cand in cand este concernul suedez NIBE.

– click pe imagine pentru zoom –

Dupa mai multe traininguri in tara si mai ales in Suedia, chiar la concernul NIBE, am obtinut certificatul de depanator NIBE pentru Romania, astfel ca sunt autorizat de concernul NIBE sa pot efectua reparatii la pompele de caldura NIBE montate pe teritoriul Romaniei, sa asigur service si montaj pentru aceste pompe de caldura. Nu am excelat in colaborarea cu concernul NIBE, deoarece pompele de caldura NIBE sunt extrem de complexe, cu un numar foarte mare de programe automate, de o calitate exceptionala dar si un pret pe masura, care din nefericire ii indeparteaza pe cei mai multi potentiali beneficiari. Am raspuns de-a lungul timpului, la unele solicitari privind efectuarea de reparatii la pompe de caldura Nibe, in special pe zona Bucuresti, dar in limita timpului disponibil.

Cele mai intense colaborari le-am avut si le am cu fabricile din Suedia respectiv Octopus si Jifon AB, ale caror pompe de caldura le promovez de multi ani pe siturile mele www.pompe de caldura Octopus.ro si www.pompe de caldura-Jifon.ro, La aceste doua firme merg in Suedia, destul de des pentru traininguri si pentru insusirea noilor tehnici si proceduri.

Pentru aceste doua tipuri de pompe de caldura, sunt unic reprezentant pentru Romania, in sensul ca sunt singura persoana imputernicita de fabricant sa asigur urmatoarele:

  • importul pompelor de caldura din Suedia;
  • montaj, punere in functiune;
  • garantie si service pe durata garantiei;
  • instruire pentru alte firme sau operatori  persoane fizice care doresc sa devina instalatori de pompe de caldura Octopus si Jifon.

Pompele de caldura produse de firmele Octopus dar mai ales Jifon AB din Suedia, prezinta cel mai bun raport pret-calitate, fiind fabricate numai din subansamble de maxima fiabilitate.

Dupa cum se cunoaste, suedezii sunt considerati pionierii pompelor de caldura in sensul ca ei au fost primii care le-au produs si utilizat, nivelul de utilizare al pompelor de caldura in Suedia depasind in prezent 80%.

Este unanim recunoscut faptul ca pompele de caldura suedeze sunt fabricate dupa cele mai dure standarde, fapt care le confera o pozitie de top in privinta calitatii si fiabilitatii, un fel de “mercedesuri” in lumea pompelor de caldura, daca imi este permis sa ma exprim astfel.

– click pe imagine pentru zoom –

De departe, in topul pompelor de caldura pe primul loc se afla pompele de caldura Jifon, care utilizeaza numai componente apartinand celor mai recunoscute branduri. Astfel electrocompresorul, care constituie singurul echipament motric din cadrul pompei de caldura fiind astfel singurul echipament cu uzura de miscare avand astfel rolul determinant in ceea ce priveste fiabilitatea pompei de caldura, este tip Danfoss, original USA, cel mai fiabil (si mai scump) existent astazi pe piata mondiala, “the best of the best” cum se spune despre acesta, condensatorul este Alpha Laval, original Suedia care ocupa primul loc pe linia brandurilor privind schimbatoarele de caldura iar computerul de bord este comanda speciala tot la firma Danfoss, fabricat numai pentru firma Jifon AB, care este si unicul proprietar al softului, care a fost creat de firma Danfoss la comanda Jifon AB Suedia.

Jifon a mers atat de mult in detaliul calitatii, incat pana si suruburile si saibele sunt inoxidabile. Am facut aceste cateva precizari deoarece un numar extrem de mare dintre firmele europene de prestigiu, chiar din Germania si Austria, nu mai vorbim de restul, (nu dau exemple concrete deoarece nu doresc sa fiu chemat in instanta pentru daune interese), care comercializeaza pompe de caldura, le fabrica sub licenta in China sau Taiwan. Foarte multi dintre cei care ca si mine repara foarte des pompe de caldura stiu ca sunt enorm de multe tipuri de pompe de caldura europene, pe care, cand le demontezi, te lovesti peste tot de inscrisuri chinezesti, pe cabluri, pe piesele electronice, pe electrocompresor, etc. De asemenea, extrem de multe din firmele europene de relativ prestigiu care fabrica pompe de caldura utilizeaza, din motive de pret compresoare de origine indoielnica fabricate in tari cu manopera extrem de ieftina, etc…

DESPRE NOIAvand in vedere faptul ca pompele de caldura “coabiteaza” in modul cel mai fericit cu sistemele de incalzire in pardoseala, am participat la cursuri si am prezentat lucrari la sesiunile de lucru si cursurile de instruire organizate de firma Rehau.

Este locul in care trebuie sa subliniez inca o data ca pompele de caldura ofera randamentul maxim, intr-un sistem in care incalzirea imobilului se realizeaza numai cu instalatii de incalzire in pardoseala.

In lucrarile pe care le-am executat cu firma mea, eu am utilizat numai teava pentru incalzire in pardoseala cu diametrul de 20mm si pasul de 100 mm.

Cu astfel de instalatii, se poate obtine in interior, temperatura dorita chiar si in cazul in care o parte din pardoseala este acoperita cu mobilier.

Un capitol important al siteului meu este dedicata sistemelor de ventilatie, deoarece la noi acest capitol este de multe ori neglijat mai ales in cadrul constructiilor rezidentiale.

Ca urmare a unei lipse de cultura tehnica, cei mai multi beneficari de imobile rezidentiale, cad in una din cele doua extreme si anume:

  • ori nu instaleaza in imobil nici un fel de ventilatie, situatie care este cel mai des intalnita;
  • ori, instaleaza o ventilatie fara recuperare energetica, situatie in care arunca afara pana la 45% din caldura produsa in imobil.

In cadrul siteului este un capitol dedicat sistemelor de ventilatie cu recuperare si importanta acestora.

Cea mai mare parte a acestui site este dedicata pompelor de caldura create de mine, In BAZA UNUI BREVET DE INVENTIE PROPRIU,  ca urmare a experientei acumulate  in peste 30 de ani de montaj, service, reparatii ale unor pompe de caldura fabricate de producatori externi, din China, usa, Austria, germania, suedia, etc.

Pompele de caldura pe care le produc in firma, respecta in primul rand dezideratul calitatii in scopul garantarii fiabilitatii.Ca o concluzie generala a activitatii pe care am desfasurat-o in peste 30 de ani de activitate, in care am montat si reparat foarte multe tipuri de pompe de caldura, as putea spune ca pentru fiecare tip de pompa de caldura in parte, respectiv: aer-apa sau apa-apa (sol-apa intra tot in categoria apa-apa), randamentul de functionare (COP-coeficientul de performanta) este extrem de putin diferit de la fabricant la fabricant.Cu alte cuvinte, in aceleasi conditii de lucru (temperatura exterioara, vant, umiditate,etc),COP-ul unei pompe de caldura aer- apa fabricate in China de exemplu este extrem de putin diferit fata de acelati tip de pompa de caldura  aer-apa fabricata in oricare alta tara sau firma, fiind determinat de insasi fenomenul fizic si diagrama de lucru. Ceea ce le diferentiaza insa foarte mult este calitatea si fiabilitatea componentelor, nivelul de protectii, de automatizare, etc.

Din acest motiv, la pompele de caldura fabricate de mine in firma, utilizez numai componente de top din punct de vedere al calitatii si fiabilitatii, si repere electrice numai de la firme si branduri consacrate si recunoscute pentru calitatea pieselor. Am decis sa procedez in acest mod, deoarece in acesti ani am constatat ca intotdeauna se aplica urmatoarea deviza:

“Si bun si ieftin nu exista sau nu s-a inventat inca.”

DESPRE ACTIVITATEA MEA

Activitatea mea a cuprins in timp si alte domenii in care am reusit sa produc performanta. Unul dintre aceste domenii il reprezinta domeniul separarii hidrocarburilor si a oricaror doua sau mai multe substante lichide cu greutati specifice diferite si constante dielectrice diferite. Astfel, in urma testarilor si cercetarii in domeniu, am creat un echipament cu care am obtinut brevetul de inventie nr.88325, (alaturat) intitulat:”Instalatie pentru separarea hidrocarburilor din apa de santina”, care este utilizat pe nave maritime in scopul satisfacerii conditiilor internationate de nepoluare IMO si MARPOL.Echipamentul a fost testat inainte de brevetare pe standul international al Facultatii de constructii nave din Galati.

Dupa primirea brevetului de mai sus, cu aplicativitate stricta in domeniul naval, am extins ceretarea in domeniul separarii substantelor lichide prin sisteme electrostatice si separate pe plafoane de taler si am realizat un echipament care a fost brevetat si testat la sondele petroliere din zona Zemes, in nordul Moldovei, in scopul depoluarii batalurilor.Acest echipament si procedeu a facut obiectul brevetului meu de inventie alaturat, nr.92163, intitulat:”Procedeu si instalatie pentru separarea a doua substante lichide nemiscibile cu greutati specifice diferite si constante dielectrice diferite”.
Acest brevet de inventie si echipamentul creat de mine poate asigura depoluarea petroliera a porturilor, a mareelor negre rezultate ca urmare a naufragiului petrolierelor, a batalurilor in vederea redarii terenului pentru agricultura, etc. Mentionez de asemenea, ca o comanda de 20 buc de astfel de separatoare a fost executata si livrata de mine, prin fabrica la care lucram (FUPSICH Focsani) ca sef al serviciului mecano-energetic, catre compexul de sonde Moinesti, iar la testari a participat ministrul de atunci al industriei petroliere si directori a mai multe complexe petroliere din tara, ocazie cu care au fost incheiate documente privind rezultatele foarte bune obtinute in urma testelor de depoluare a unui batal din localiatate Zemes.Apoi a venit revolutia…

– click pe imagine pentru zoom –

Cererea de solutii pentru depoluarea petroliera in cadrul industriei chimice din care facea parte si fabrica unde lucram (Fabrica de Utilaje si Piese de Schimb pentru Industria Chimica – pe scurt FUPSICh Focsani) era tot mai mare iar solutiile brevetate de mine, care utilizau separarea electrostatica si acumularea pe plafoane de taler erau atat de noi, incat in asa numita “puritate de brevet”, adica in analiza efectuata de OSIM, pentru acordarea brevetului, acest brevet a fost comparat cu alte brevet tot ale mele, deoarece la momentul respectiv nu mai erau inregistrate in cele 22 state care participa la OSIM, brevete cu procedee similare, intrucat insasi procedeul era nou pe plan mondial.
Astfel, prin perfectionarea echipamentului, am obtinut un nou brevet de inventive (alaturat), nr.97241, intitulat:”Procedeu si instalatie pentru separarea a doua substante lichide nemiscibile cu greutati specific diferite”. Un echipament fabricat sub acest brevet a fost vandut de fabrica la care lucram, catre Combinatul Chimic Ramnicu Valcea, unde o echipa facea teste pentru separarea zirconiului la centrala nucleara de la Cernavoda.

Pe masura ce solutionam problemele depoluarii petroliere, ma confruntam cu o problema foarte veche, la care nu se gasise o solutie convenabila si anume spargerea emulsiilor de petrol care sunt extrem de stabile fiind constituite dintr-o particula solida inconjurata de un nor sferic foarte stabil de particule micoscopice de apa si petrol.Am testat foarte multe metode, inclusiv metode magnetice si in cele din urma am reusit sa creez un echipament, brevetand solutia si echipamentul, conform brevetului de inventie alaturat, nr.98238, intitulat:”Procedeu si instalatie pentru dezemulsionarea si si separarea amestecurilor si emulsiilor de apa si petrol”

Ultimul si cel mai performant echipament pe care l-am creat si l-am brevetat in scopul depoluarii petroliere, a facut obiectul brevetului de inventie nr.99141 (alaturat), intitulat:”Procedeu si instalatie pentru separatea a doua substante lichide nemiscibile, cu greutati specifice si constante dielectrice diferite”
Acest echipament poate fi utilizat cu success pentru orice fel de depoluare petroliera in principal dar nu mumai, in sensul ca pot si separate oricare doua substante care indeplinesc conditiile de a avea constante dielectrice diferite si greutati specifice diferite. Pentru un astfel de echipament am avut o comanda, nefinalizata insa din cauza revolutiei, pentru Combinatul Ramnicu Valcea, in scopul testarii pentru depoluare de oxizi de mercur.Dupa revolutie, s-au dus pe apa sambetei si fabrica unde am lucrat si Combinatul Chimic Ramnicu Valcea si tot….

In fabrica unde am lucrat ca sef al serviciului mecano-energetic, se confectionau schimbatoare de caldura ignitubulare pentru industria chimica.Datorita faptului ca placile ignitubutare erau confectionate din oteluri inalt aliate, acestea nu erau sudabile si in consecinta, fixarea tevilor in placile ignitubulare se realiza prin mandrinare, un procedeu manual, extreme de solicitant care dura cca o ora si chiar mai mult pentru o singura teava, care era extrudata in placa tubulara.Era un fel de manivela la care invartea muncitorul, pe axul careia erau amplasate niste bile cilindrice de rulment, care la fiecare invartitura, avansau cateva sutimi de mm si extrudau teava de otel in placa tubulara. Dura saptamani intregi pana un schimbator de caldura era finalizat.
Pentru solutionarea acestei probleme am realizat si brevetat un echipament de mandrinare, cu amplificator hidraulic, cu ajutorul caruia, mandrinarea unei tevi dura cca 6 secunde.

Brevetul respectiv (alaturat), are nr.99245 si este intitulat:” Instalatie de mandrinare”.

– click pe imagine pentru zoom –

ACTIVITATI COLATERALE

Am constatat de-a lungul timpului ca pentru a putea conduce activitatea firmei, numai cunostintele de inginer sunt insuficiente, deoarece relatiile interumane dar mai ales relatiile cu institutiile de stat impun cunostinte diverse, dar in primul rand cunostinte bancare, cunostinte de legislatie iar mai nou, pentru a putea aplica pe proiecte europene, sunt necesare cunostinte in aceasta directie.

In consecinta, am urmat timp de 4 ani cursurile facultatii de drept din cadrul universitatii “Gheorghe Cristea” din Bucuresti si am obtinut licenta in drept, apoi am dat examen de avocat si mi-am deschis cabinet de avocatura, conform celor anexate mai jos:

– click pe imagine pentru zoom –

Datorita faptului ca am importat pompele de  caldura din China, Suedia, Germania, Canada, etc, a trebuit sa cunosc mai multe lucruri despre legislatia bancara internationala, mai ales datorita unor probleme mai complicate pe care le-am intampinat pe vremea cand am facut import de pompe de caldura din China.Datorita faptului ca am importat pompele de  caldura din China, Suedia, Germania, Canada, etc, a trebuit sa cunosc mai multe lucruri despre legislatia bancara internationala, mai ales datorita unor probleme mai complicate pe care le-am intampinat pe vremea cand am facut import de pompe de caldura din China.Pentru a putea fi competent in solutionarea  problemelor bancare generate de importurile firmei, am urmat timp de un an si jumatate, cursurile de master ale universitatii Gheorghe Cristea din Bucuresti si in final, am absolvit examenul de master in relatii financiar bancare internationale.(diploma alaturata).

Ultima provocare a fost generate de faptul ca am fost angajat mai bine de 9 ani la Agentia de Dezvoltare Regionala Sud Est Braila, unde in calitate de manager de proiect am efectuat monitorizarea implementarii proiectelor europene in judetul Vrancea.Cu aceasta ocazie am participat la numeroase traininguri si sesiuni organizate de MDRAP (Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice), dar am simtit lipsa unei documentari de fundament in ceea ce priveste managementul fondurilor europene.In consecinta, am urmat timp de 2 ani cursurile Universitatii Spiru Haret din Brasov si am absolvit examenul de master, obtinand astfel diploma de master in managementul proiectelor europene (alaturata).

Si intre timp am urmat cursurile, am sustinut examenele si am obtinut si certificatele de evaluator proprietati imobiliare si evaluator bunuri mobile (alaturate).

Singurele momente in care nu ma simt bine sunt sarbatorile, cand tota lumea chefuieste, se distreaza, etc. In acele momente in care simt ca imi lipseste obiectul muncii, trebuie sa gasesc ceva de demontat prin casa, o mica automatizare, orice combinatie tehnica, a carei realizare sa imi ofere si mie satisfactia jocului, deoarece si oamenii adulti simt nevoia sa se joace…

– click pe imagine pentru zoom –